Дієтичні рекомендації

Рекомендовано вживатиРекомендується обмежити вживанняНе рекомендовано вживати
Продукти, що мають низький вміст жирів і/або високий вміст пектину (клітковини)Продукти з поліненасиченими жирами, або невеликою кількістю насичених жирів.

Якщо ваша дієта буде включати невелику кількість жирів, то вживання таких продуктів дозволено в невеликій кількості.

Наприклад «червоне» м’ясо – не більше трьох разів на тиждень; сири середньої жирності – один раз на тиждень; домашнє печиво, бісквіти, кондитерські вироби, виготовлені з використанням маргарину, або масла (з поліненасиченими жирами) – двічі на тиждень.

Продукти з великою кількістю насичених жирів повинні бути виключені з раціону, наскільки це можливо.
Жири
Рекомендовано обмежити вживання всіх жирів.Соняшникова, кукурудзяна, оливкова олія (1-3 столові ложки на день) — до салатів, каші і т.д.; масло і маргарин, що містять поліненасичені жирні кислоти.Масло вершкове, пальмова олія, жир, що одержується під час смаження м’яса і м’ясних продуктів, свиняче сало, гідрогенізовані масла і маргарини, майонез і жирні соуси.
Молочні продукти
Нежирне молоко, кефір з низьким вмістом жиру, нежирні сири (домашній і «жовті» сири), кефірний йогурт.Молоко середньої жирності, плавлені та пастоподібні сири, сири середньої жирності.Жирне молоко, згущене молоко, вершки, сметана, сметанний йогурт, жирний кефір, жирні сири, молочне морозиво.
М‘ясо і м‘ясні продукти
М’ясо без видимого жиру: «домашня» курка без шкіри, індичка без шкіри, телятина, кролик, дичина.

Страви варять, або готують на пару, тушать без жирів, або готують на відкритому вогні (гриль).

Пісна воловина, пісна шинка.Сало, свинина, баранина, качка,  м’ясо нутрощів: мозок, серце, нирки, печінка, язик, жирна шинка, ковбаси, сосиски, салямі, паштети.
Курячі яйця
1-3 яйця на тиждень.Яєчня, приготована на салі.
Риба та морські продукти
Морська, несолена, приготована без жиру риба.

«Біла» риба: тріска, камбала, хек, окунь.

Жирна риба: оселедець, макрель, сардина, тунець, лососеві (кета, горбуша, сьомга). Морська капуста (неконсервована !).

Краби, креветки, молюски, кальмари.Ікра, солена риба.
Супи
Вегетаріанські, овочеві, круп’яні.Супи-концентрати з пакетів.М’ясні бульйони, супи заправлені сметаною.
Хліб, крупи, випічка
Хліб вчорашньої випічки і бездріжджовий, хліб з муки грубого помолу, сухарі (приготовані самостійно в духовці), цільні злаки, каша на воді (або на нежирному молоці), неполірований рис, вівсяна каша («Геркулес»), вівсяне печиво.Білий хліб, полірований (білий) рис, звичайний напівсолодкий бісквіт, кондитерські вироби, приготовані з використанням жирів, солодкі каші.Свіжий хліб, жирна каша, манна каша, тістечка, пудинги, бісквіти приготовані на насичених жирах.
Овочі, фрукти, ягоди
Усі свіжі та заморожені овочі (не солені), горох, фасоля, маслини, варена картопля, свіжі фрукти, апельсини, цитрини, мандарини, грейпфрути, несолодкі консервовані фрукти.Тушена картопля, приготована на рафінованій олії.Смажена або тушена картопля, приготована на нерафінованій олії, картопляні чипси, хрустка картопля (з пакетиків), соління, страви приготовані у фритюрниці, овочі, приготовані з жиром.
Солодощі
Карамель, желе, муси без цукру на аспартамі.Мармелад, мед, сиропи, марципани, пастилки, цукор, сорбітол, глюкоза, фруктоза, солодкі маринади з фруктів.Шоколадні креми, ірис, цукерки, шоколад, крем одержаний шляхом збиття масла з цукром.
Горіхи
Мигдаль, волоський горіх.Лісовий горіх.Фісташки, арахіс, кокос, солені горішки.
Напої
Чай, кава без кофеїну, мінеральна вода, несолодкі напої, фруктові соки без цукру, інші низькокалорійні напої, пиво з низьким вмістом алкоголю.Солодкі напої, шоколадний напій з низьким вмістом жиру (рідко).Алкоголь, міцна кава, шоколадний напій, кола і їй подібні газовані напої.
Прянощі та інше
Трави, спеції, цибуля, часник, кріп, селера, петрушка, гірчиця, перець, цитрина.Низькокалорійні вершки і майонез, соуси і кетчупи, соєвий соус.Сіль, майонез, жирна сметана, консервовані вироби, напівфабрикати, піца, гамбургери та інший фаст-фуд.