Дієтичні рекомендації
Рекомендовано вживати | Рекомендується обмежити вживання | Не рекомендовано вживати |
Продукти, що мають низький вміст жирів і/або високий вміст пектину (клітковини) | Продукти з поліненасиченими жирами, або невеликою кількістю насичених жирів. Якщо ваша дієта буде включати невелику кількість жирів, то вживання таких продуктів дозволено в невеликій кількості. Наприклад «червоне» м’ясо – не більше трьох разів на тиждень; сири середньої жирності – один раз на тиждень; домашнє печиво, бісквіти, кондитерські вироби, виготовлені з використанням маргарину, або масла (з поліненасиченими жирами) – двічі на тиждень. | Продукти з великою кількістю насичених жирів повинні бути виключені з раціону, наскільки це можливо. |
Жири | ||
Рекомендовано обмежити вживання всіх жирів. | Соняшникова, кукурудзяна, оливкова олія (1-3 столові ложки на день) — до салатів, каші і т.д.; масло і маргарин, що містять поліненасичені жирні кислоти. | Масло вершкове, пальмова олія, жир, що одержується під час смаження м’яса і м’ясних продуктів, свиняче сало, гідрогенізовані масла і маргарини, майонез і жирні соуси. |
Молочні продукти | ||
Нежирне молоко, кефір з низьким вмістом жиру, нежирні сири (домашній і «жовті» сири), кефірний йогурт. | Молоко середньої жирності, плавлені та пастоподібні сири, сири середньої жирності. | Жирне молоко, згущене молоко, вершки, сметана, сметанний йогурт, жирний кефір, жирні сири, молочне морозиво. |
М‘ясо і м‘ясні продукти | ||
М’ясо без видимого жиру: «домашня» курка без шкіри, індичка без шкіри, телятина, кролик, дичина. Страви варять, або готують на пару, тушать без жирів, або готують на відкритому вогні (гриль). | Пісна воловина, пісна шинка. | Сало, свинина, баранина, качка, м’ясо нутрощів: мозок, серце, нирки, печінка, язик, жирна шинка, ковбаси, сосиски, салямі, паштети. |
Курячі яйця | ||
1-3 яйця на тиждень. | Яєчня, приготована на салі. | |
Риба та морські продукти | ||
Морська, несолена, приготована без жиру риба. «Біла» риба: тріска, камбала, хек, окунь. Жирна риба: оселедець, макрель, сардина, тунець, лососеві (кета, горбуша, сьомга). Морська капуста (неконсервована !). | Краби, креветки, молюски, кальмари. | Ікра, солена риба. |
Супи | ||
Вегетаріанські, овочеві, круп’яні. | Супи-концентрати з пакетів. | М’ясні бульйони, супи заправлені сметаною. |
Хліб, крупи, випічка | ||
Хліб вчорашньої випічки і бездріжджовий, хліб з муки грубого помолу, сухарі (приготовані самостійно в духовці), цільні злаки, каша на воді (або на нежирному молоці), неполірований рис, вівсяна каша («Геркулес»), вівсяне печиво. | Білий хліб, полірований (білий) рис, звичайний напівсолодкий бісквіт, кондитерські вироби, приготовані з використанням жирів, солодкі каші. | Свіжий хліб, жирна каша, манна каша, тістечка, пудинги, бісквіти приготовані на насичених жирах. |
Овочі, фрукти, ягоди | ||
Усі свіжі та заморожені овочі (не солені), горох, фасоля, маслини, варена картопля, свіжі фрукти, апельсини, цитрини, мандарини, грейпфрути, несолодкі консервовані фрукти. | Тушена картопля, приготована на рафінованій олії. | Смажена або тушена картопля, приготована на нерафінованій олії, картопляні чипси, хрустка картопля (з пакетиків), соління, страви приготовані у фритюрниці, овочі, приготовані з жиром. |
Солодощі | ||
Карамель, желе, муси без цукру на аспартамі. | Мармелад, мед, сиропи, марципани, пастилки, цукор, сорбітол, глюкоза, фруктоза, солодкі маринади з фруктів. | Шоколадні креми, ірис, цукерки, шоколад, крем одержаний шляхом збиття масла з цукром. |
Горіхи | ||
Мигдаль, волоський горіх. | Лісовий горіх. | Фісташки, арахіс, кокос, солені горішки. |
Напої | ||
Чай, кава без кофеїну, мінеральна вода, несолодкі напої, фруктові соки без цукру, інші низькокалорійні напої, пиво з низьким вмістом алкоголю. | Солодкі напої, шоколадний напій з низьким вмістом жиру (рідко). | Алкоголь, міцна кава, шоколадний напій, кола і їй подібні газовані напої. |
Прянощі та інше | ||
Трави, спеції, цибуля, часник, кріп, селера, петрушка, гірчиця, перець, цитрина. | Низькокалорійні вершки і майонез, соуси і кетчупи, соєвий соус. | Сіль, майонез, жирна сметана, консервовані вироби, напівфабрикати, піца, гамбургери та інший фаст-фуд. |