Синдром слабкості синусового вузла

Синусовий (сино-атріальний) вузол — це клітинна структура, розташована у верхній частині правого передсердя і є “водієм ритму” першого порядку в нормі. Ця зона створює електричні імпульси з певною частотою; ці імпульси охоплюють серце через його провідну систему (“нерви” серця). З якою частотою ця зона генерує імпульси, з такою ж частотою і скорочується серце (мал.1).

Мал.1  Серце і його провідна система

Синдром слабкості синусового вузла (СССВ) — це низка різновидів порушення його функції.
Найчастіше пацієнти і лікарі стикаються з такими формами цього синдрому: віковий СССВ, блок утворення виходу імпульсу з вузла, зупинка синусового вузла.

Віковий СССВ.
Синусовий вузол утворений спеціальними пейсмейкерними клітинами, які з віком відмирають. У пацієнтів, у яких цих клітин з віком залишилось надто мало, значно знижується частота серцевих скорочень.
Це може призводити до появи таких частих симптомів, пов’язаних із недостатньою частотою серцевих скорочень, як: запаморочення або виражена задишка при побутових фізичних навантаженнях або навіть у спокої, втрати свідомості.
У разі появи подібних симптомів у старших людей обов’язково проконсультуйтесь із сімейним лікарем або кардіологом! Єдиний радикальний метод лікування цього стану — імплантація електрокардіостимулятора (див розділ “Статті”, — “Електрокардіостимулятори (ЕКС) та покази до їхньої імплантації).

Блок утворення виходу імпульсу з вузла — це різновид порушення функції вузла, який полягає в тому, що той утворює електричний імпульс, але він в ньому ж і блокується чи не може поширитись на передсердя і далі по провідній системі серця. Це може призводити до появи таких самих симптомів, як і при віковому СССВ. Цей стан потребує негайної оцінки лікарем і прийняття рішення щодо необхідності імплантації електрокардіостимулятора (див розділ “Статті”, — “Електрокардіостимулятори (ЕКС) та покази до їхньої імплантації).

Зупинка синусового вузла — втрата синусовим вузлом здатності утворювати електричні імпульси і за певних умов може закінчитись стійкою зупинкою серцевої діяльності та смертю. Цей стан потребує негайної оцінки лікарем і прийняття рішення щодо можливості імплантації електрокардіостимулятора (див розділ “Статті”, — “Електрокардіостимулятори (ЕКС) та покази до їхньої імплантації).

Діагностика цього синдрому полягає в аналізі електрокардіограми (ЕКГ) або записі та розшифруванні холтер-ЕКГ — див. розділ”Послуги”, — “Електрокардіографія”, “Холтерівське моніторування ЕКГ”.