Холтерівське моніторування ЕКГ

Визначення

Холтерівське моніторування (або просто Холтер) — це неінвазивне (без втручання в організм) медичне дослідження, яке проводиться з метою фіксування порушень роботи провідної системи серця, зміни ритму або ознак порушення кровопостачання серця, які не вдається визначити за допомогою звичайної ЕКГ.

Суть методу

Холтер — це тривалий запис активності серця (24-/48-/або більше годин) за допомогою портативного електрокардіографа.

Для чого виконується (покази)

Холтер-ЕКГ дає змогу зареєструвати ті зміни в роботі серця, які не проявились на ЕКГ (оскільки ЕКГ — це реєстрація роботи серця протягом декількох секунд), а отже — встановити діагноз і призначити відповідне дообстеження чи лікування. Висновок із результатом обстеження буде видрукований на декількох аркушах паперу і виданий вам після розшифровування та аналізу лікарем.

Ризики

У випадку проходження Холтер-ЕКГ немає жодних медичних ризиків, пов’язаних із використанням обладнання.

Підготовка до процедури

Бажаною є попередня консультація у вашого лікаря-куратора.

Хід процедури

Після консультації з лікарем на Вас буде наклеєно декілька ЕКГ-електродів, підключено їх до портативного електрокардіографа (Холтер) і закріплено апарат на поясі, плечі або шиї (мал.1).

Мал.1 Вигляд встановленого на пацієнта холтер-кардідографа
Тривалість виконання
Найчастіше тривалість виконання Холтер-ЕКГ  становить 1—2 доби.

Де зробити?

Холтерівське моніторування ЕКГ Вам можуть здійснити в кардіологічному кабінеті Ритм за адресою вул. Братів Міхновських 23, м. Львів. Контактний номер телефону — 099 284 33 84. Також Ви можете відвідати сайт кардіологічного кабінету — http://www.cardiology.lviv.ua.