Імплантація порт-системи

Визначення
Венозна порт-система (надалі просто порт-система) є медичним пристроєм, який вживляється під шкіру пацієнта. Складається з двох частин — власне порта і катетера — тонкої трубки, яка підключена до порта та забезпечуватиме введення ліків (або інших препаратів чи парентерального харчування) в праве передсердя — в обхід периферичних вен (мал.1). Перевагою порт-системи є довговічність і багаторазовість.

Мал.1  Пункція порта через шкіру і введення препаратів у праве передсердя

Суть методу
Під час операції проводиться імплантація катетера через вену з розташуванням кінчика у правому передсерді серця, а порт-системи — під шкірою. Відразу після цього система готова до використання — ліки введені у порт потрапляють безпосередньо до кровоносної системи. Для запобігання утворення згустків крові в порт-системі її регулярно промивають (раз на 3-4 тижні).

 

Мал.2  Загальний вигляд порта з приєднаним катетером.

Для чого виконується (покази)

Імплантація порт-системи рекомендована пацієнтам, яким необхідне довготривале і часте довенне введення лікарських препаратів. До таких належать: 
1) онкологічні хворі, що проходять хіміотерапевтичне лікування
2) хворі гострою гемофілією (для введення факторів коагуляції крові)
3) хворі, яким необхідні часті забори крові, до прикладу, ті, які проходять гемодіалізні процедури
4) хворі, яким необхідна довготривала антибактеріальна терапія, до прикладу, хворі муковісцидозом або бронхоектатичною хворобою
5) хворим із імунними розладами
6) хворі недостатністю альфа 1-антитрипсину (для замісної терапії)
7) хворі, яким необхідна постійна знеболювальна терапія, до прикладу, онкологічні хворі або хворі серпастоклітинною анемією.
Ризики
Як і в більшості процедур, що пов’язані з кровоносною системою, можливі ускладнення, які втім досить рідко трапляються: серцеві аритмії, тампонада серця, тромбоемболія, серцевий напад, кровотеча, інфекція, ушкодження нирок, падіння артеріального тиску, алергічна реакція на рентген-контрасну речовину (у випадку контролю встановлення порт-системи за допомогою рентген-апарату), пошкодження вен та/або артерій.
Підготовка до процедури
Перед плановою імплантацією порт-системи ваш лікар-куратор надасть вам інструкції. Ймовірно Вас попросять відмовитись від їжі після півночі у переддень процедури. Запитайтесь у лікаря-куратора, чи варто приймати ваші ліки перед дослідженням.
Хід процедури
Дослідження проводять в рентген-операційній. Вас попросять зняти одяг. Лікар анестезіолог під’єднає інтравенозну лінію, через який вводитимуться препарати, що забезпечуватимуть безпечність процедури. За допомогою електродів ви будете під’єднані до ЕКГ-монітора, що даватиме змогу лікарю слідкувати за Вашим станом. Ділянку, через яку заводитиметься катетер власне для імплантації порт-системи, побриють і обкладуть стерильним матеріалом.  У цьому місці формується підшкірна порожнина. Лікар заведе катетер порт-системи у вибрану судину або порожнину. Власне порт з’єднується із катетером і зашивається у попередньо сформовану підшкірну порожнину. Після цього проводиться перевірка роботи порта на забір і на введення, а також здійснюється контрольний рентгенівський знімок для документації правильного розташування катетера в серці (мал.3).
Мал.3  Контрольна рентгенограма

Тривалість виконання
Процедура імплантації триває близько 1 години.

Де зробити?
Імплантацію порт-системи Вам можуть здійснити у Львівській обласній клінічній лікарні за адресою вул. Чернігівська 7, м. Львів. Контактний номер телефону — 097 903 90 89.